A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Холмківської сільської ради
Ужгородського району Закарпатської області

Пам’ятка батькам щодо запобігання самовільному залишенню дітьми місць проживання, та алгоритм дій при її зникненні

Дата: 07.12.2022 10:00
Кількість переглядів: 165

Як уникнути втечі дітей

       Основні правила запобігання  втечі дітей — це любити свою дитину і чути її, знаходити час для відвертих розмов. Не вважайте дитячі проблеми дрібними і маловажливими. «Добре бути в курсі того, чим дитина живе, які її інтереси, чи зареєстрований вона у соцмережах і в яких групах сидить. Не говоріть дитині, що не розумієте її, «мені не цікаво що ти говориш».
        Шануйте одне одного, будьте чуйними, уникайте сварок і образ.

        Показуйте дітям приклад доброзичливого ставлення до інших членів сім´ї, сусідів, співробітників, а також до незнайомих людей, що потребують допомоги. Пам’ятайте: діти копіюють дії дорослих і насамперед батьків!

         Шануйте Дитину, її гідність почуття. Умійте поставити себе на її місце, цікавтеся її успіхами і невдачами. Пам’ятайте: тільки з повагою до юної особистості можемо навчити її шанувати інших.

         Щоденно цікавтесь навчанням дитини

         Відвідуйте збори і заняття для батьків.

         Пам’ятайте, що, виховуючи дітей, ви виконуєте не тільки батьківський, а й громадський обов’язок.

          Привчайте дитину до самонавчання й самоконтролю у виконанні домашніх завдань і обов’язків.

          Будьте моральним зразком для своєї дитини.

         

          Втеча — це протест, зазвичай за ним стоїть певна вимога: або пом'якшити домашній режим, або змиритися з тим, що вона не математик, або поважати її право на рок-музику, на тунелі у вухах, на інших друзів.

                                                           

                                           Що вказує на втечу:

— напередодні стався гострий конфлікт з дитиною, сторони розійшлися без примирення;
— дитина кудись просилася, але її не пустили;
— в місті проходить захід, куди дитина хотіла піти;
— дитина отримала погану оцінку, а її вдома за це сильно лають;
— у дитини є друзі, подруги, улюбленці, які не подобаються її батькам;
— разом з дитиною з будинку зникли гроші;
— у дитини нова любов або новий друг;
— пропали деякі речі, які вказують на те, що дитина пішла надовго і всерйоз.

 

 

                                 Алгоритм дій при зникненні дитини

       -  Швидко і максимально зберіться, складіть план дій.
       -     Якщо дитина зникла в громадському місці, відразу повідомте про це охорону, адміністрацію організації, установи, працівників транспорту.
       -     Нагадайте собі який вигляд мала дитина, її особливі прикмети, де і в який час ви бачили дитину востаннє, куди з великою ймовірністю вона могла б піти чи поїхати.

      -    Якщо дитина зникла з дому, швидко перегляньте всі речі дитини, її особистий щоденник, шукайте залишену записку. Згадайте про підозрілі телефонні дзвінки, розмови, знайомих дитини останнім часом.
      -   Зверніться по допомогу у відділ (відділення) поліції особисто або по телефону 102 і залиште заяву про зникнення дитини Найефективніше звертатися у відділ (відділення) поліції за місцем зникнення. Відразу візьміть з собою свіжу фотокартку, особисті речі дитини. Дайте інформацію про захворювання дитини, особливі прикмети в зовнішності, особливості ходи, вимови, про коло спілкування, яким маршрутом ходить, їздить, розкажіть про підозрілих друзів, знайомих, шкідливі звички дитини і т.д. – максимум інформації.
       -  Якщо у дитини є мобільний телефон, зверніться до його оператора мобільного зв’язку з проханням допомогти встановити місцезнаходження по телефону.
       -   Залучіть до пошуків дитини якомога більше людей: сусідів, знайомих, співробітників, добровольців.

       -  Не припиняйте пошуки навіть вночі.

       - Дайте родичам контакти друзів і знайомих дитини – розбийтеся на пошукові групи.

      - Якщо дитина зникла з дому, опитайте всіх сусідів: коли вони бачили її востаннє, чули звуки з вашої квартири або бачили, хто приходив до вас додому.

      - При зникнення дитини за містом підключіть до розшуку працівників лісгоспу, ДСНС, кінологів із собаками.

     - Якщо дитина зникла біля водойми або є водойма біля вашого будинку, підключайте до пошуку водолазів.

     - Повідомте про місце навчання (позашкільних занять) про зникнення дитини, його вчителеві (тренеру, керівнику гуртка) та однокласникам (дітям з секції, гуртка); попросіть дізнатися в класі (колективі), чи не говорила дитина комусь про те, що збирається втекти, виїхати кудись, чи не приходив до дитини хтось підозрілий до школи; запитайте у вчителя, чи немає проблем у стосунках дитини з кимось в класі або зі старшокласниками.
       - Розклейте об’яви з фотографією і короткою інформацією про дитину за місцем проживання та звичайним маршрутом дитини.
       - Якщо знаходиться хтось, хто бачив дитину, обов’язково беріть у нього контактнідані.

     -  Додайте оголошення про пошук дитини з її фотографією, коротким описом, умовами та місцем зникнення, своїми контактними даними на спеціалізованих пошукових сайтах, у соціальних мережах, особливо в тих, де була зареєстрована дитина.

     -  Пошук зниклих дітей потрібно вести й через ЗМІ: віддайте на місцеві телеканали фотографію та інформацію про дитину, обставини зникнення, залиште дані на радіо, а також, по можливості, розмістіть пошукові об’яви в транспорті.
     -  Коли дитину знайдено, не накидайтеся на неї відразу з докорами, покаранням – можливо, вона і сама дуже налякана. Дайте час собі і їй заспокоїтися, а після проведіть серйозну розмову, розкажіть, як вона змусила вас хвилюватися, заручіться словом дитини, що вона більше не вчинить так ні за яких умов, якщо зникнення дитини було з її власної ініціативи. Розкажіть, чим взагалі може загрожувати таке зникнення.


« повернутися

Вхід для адміністратора