A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Холмківської сільської ради
Ужгородського району Закарпатської області

Регіональний форум "Реформа системи шкільного харчування"

Дата: 15.11.2021 15:45
Кількість переглядів: 252

12 листопада у Львові відбувся четвертий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». У форумі взяли участь перша леді України Олена Зеленська, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька.
Захід триває в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Олени Зеленської та у співпраці Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування».

«Сьогодні у славетному місті Львів ми говоримо про найважливіше – про наших дітей. Основне наше завдання – безпечне, здорове та якісне освітнє середовище. На нас лежить велика відповідальність за збереження життя й здоров’я дітей, починаючи з вакцинування, закінчуючи реформою шкільного харчування. Як і кожному батькові, мені не байдуже, як моя дитина почуває себе в школі, чим вона харчується і які звички здорового харчування таким чином формує. Ми розуміємо, що реформа, ініційована першою леді, надзвичайно важлива. Потрібно було давно щось змінити у сфері шкільного харчування. Держава, обласні адміністрації, вчителі, директори шкіл – усі беруть безпосередню участь у цьому процесі, бо від нього залежить майбутнє наших дітей», - зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За словами міністра,  реформа шкільного харчування містить такі важливі складові: модернізація харчоблоків; організація інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо формування правильних харчових звичок на майбутнє; підвищення фахової спроможності кухарів. До слова, на модернізацію харчоблоків за рік скерували 242 млн гривень (150 млн з державного бюджету, близько 90 млн – з місцевих).

Учасником форуму також став Євген Клопотенко, засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування (Cult Food)». Дискусійні панелі присвятили темам безпечності та якості як основі реформи системи шкільного харчування, проєктному підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісним критеріям публічних закупівель, новітнім стандартам громадського харчування.

Під час форуму відбулася презентація результатів Всеукраїнського дослідження «Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти». Дослідження організовано Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ), швейцарсько-українським проєктом DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я», дослідницькою компанією «Info Sapiens» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

В межах форуму відбулося проведення  практичної панелі – демонстрації можливостей сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі приготували обід в асортименті з дев’яти страв для 700 людей – учасників форуму, а голова правління Асоціації Орест Степаняк презентував «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування. 
Учасниками форуму стали представники 5 областей - Закарпатської, Львівської, Вінницької, Рівненської та Волинської областей. Холмківську сільську територіальну громаду на форумі представляли в.о. начальника відділу освіти Павло Сливка та в.о. головного спеціаліста відділу Вікторія Шкриба. 


Відеозапис першого дня форуму можна переглянути на YouTube-каналі та Facebook-сторінці МОН.


« повернутися

Вхід для адміністратора